Kuudella kielellä

Tallarin vieraana kitaristi J-P Piirainen

Kuudella kielellä‑konsertissa Tallari saa vieraakseen kitaristi J-P Piiraisen. Uutta kansanmusiikkia soittava joensuulaislähtöinen Piirainen on tutkinut hartaasti kitaran eri soittotyylejä ja luonut niistä oman uniikin tyylinsä ja soundinsa. Hänen musiikkinsa koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Piirainen on työskennellyt mm. Timo Alakotilan ja Maija Kauhasen kanssa ja tehnyt kolme soololevyä, joista viimeisin Twined on julkaistu ja saanut erinomaiset arviot useissa Keski-Euroopan maissa.

Läpileikkaavana teemana konsertissa tarkastellaan kitaran moneen taipuvaa roolia kansanmusiikkisoittimena. Kitaran tie hyväksytyksi soittimeksi kansanmusiikissa on ollut pitkä, vaikka siitä tuli viimeistään 1900-luvun jälkipuoliskolla kenties suosituin jokamiehen ja ‑naisen soitin. Nykyisin kitara mahtuu jo hyvin pelimanniyhtyeisiinkin, ja viime vuosikymmeninä niin ammattilaiset kuin harrastajat ovat innokkaasti etsineet ja kehittäneet kansanmusiikkiin sopivaa kitarailmaisua.

Tallarin vierailijakonserteissa on pyritty tuomaan esiin vierailijan oman synnyinseudun perinnettä, niin tälläkin kertaa. ”Pohjoiskarjalainen perinne on tunnettua laulustostaan, mutta pelimannikappaleita tunnetaan vähemmän. J-P:n pyynnöstä sukelsimme arkistojen kätköihin, ja saaliista saatiinkin runsaasti. Nämä uudet sovitukset muodostavat tulevan konserttimme rungon”, kertoo Ritva Talvitie. Konsertin aikana kuullaan niin ikiaikaisia jouhikko- ja kantelesävelmiä kuin uudempaakin pelimannimusiikkikerrostumaa.

Konsertissa soittavat J-P Piiraisen lisäksi Katri Haukilahti, Sampo Korva sekä Ritva Talvitie.