Tallarin joulukalenteri 2020

Luukku 24

Perillä ollaan! On aika avata kalenterimme viimeinen luukku, jonka taakse on piilotettu laulaja-säveltäjä Sari Kaasinen!
Sari tuli tutuksi suomalaisille jo 80-luvulla Värttinä-yhtyeen johtohahmona ja kun kotimaan nurkat oli koluttu, valloitti yhtye näyttävästi myös maailman! Jätettyään yhtyeen vuonna 1996 oli Sarilla aikaa keskittyä myös soolouran luomiseen ja Otawa-yhtyeen luotsaamiseen. Taiteiljan töiden lisäksi Sari on tehnyt kulttuurityötä ja -vaikuttamista laajalla rintamalla: Hän on mm. toiminut Kihaus Folk -festivaalin taiteellisena johtajana sekä Joensuun kulttuurijohtajana, tällä hetkellä Sarin harteilla on Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeen johtotehtävät.
Vuonna 1993 Sari julkaisi sisarensa Marin kanssa joulualbumin nimeltä ‘Joko joulun alkaa saa’. Levyllä oli laulajaduon lisäksi mukana nippu nimekkäitä kansanmusiikkitekijöitä: komeasta sovitustyöstä vastasi Timo Alakotila, viulua levyllä kihnuttaa muuan Mauno Järvelä! Tämä Sarin säveltämä, vanhaan kalevalaiseen tekstiin perustuva upea runolaulumelodia on yksi levyn helmistä ja luonnollisesti halusimme säästää kalenterimme ainoan varsinaisen joulukappaleen viimeiseksi.
Kalenterin kaikki 24 luukkua ovat nähtävissä ja kuultavissa vielä vuoden loppuun saakka. Nyt Tallari kiittää, kumartaa ja toivottaa kaikille rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta! 🎅🤶🌟🎄🎁

Luukku 23

Toiseksi viimeistä luukkua viedään ja haastava, mutta sitäkin mieluisampi urakkamme lähenee loppuaan. Valikoidessamme materiaalia kalenteriimme tämä kappale oli alusta asti ilman muuta mukana, ja halusimme säästää sen aivan viimeisimpien joukkoon! Aatonaaton säveltäjämme onkin mestaripelimanni Ritva Talvitie, huikean monipuolinen muusikko ja Tallarin pitkäaikaisin jäsen.

Ritulla on vankat juuret Kauhajokelaisessa pelimanniperinteessä, ja nämä ovat pysyneet mukana vaikka viulistin ura johtikin aluksi taidemusiikin pariin. Kansallisoopperan orkesterimontusta kuitenkin noustiin Tallarin perustajakokoonpanoon, jossa ura jatkui mittavat 32 vuotta.

Ritun merkitystä Tallarin pitkässä historiassa on vaikea tyhjentävästi kertoakaan. Tunnemme hänet sielukkaasta viulunsoitostaan, taituruudesta 2-rivisten haitarien ja jouhikon käsittelyssä sekä elävästä esiintymisestään. Vähemmälle huomiolle jääkin usein kaikki se valmistelutyö, jonka tuloksista olemme yleisössä saaneet nauttia. Vuosien varrella onkin kertynyt aivan käsittämätön määrä toinen toistaan upeampia sovituksia, jotka ovat yhdessä tallarikollega Timo Valon työpanoksen kanssa pitkään määritelleet Tallarin tunnistettavan soinnin.

Tässä Ritun alun perin kahdelle 2-riviselle haitarille ja harmoonille säveltämä lennokas valssi. Eläköön kansanmusiikki! Eläköön ystävyys! ❤️


Luukku 22

Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen! Eli tänään kaksi yötä! Kun näin lähellä jo ollaan, niin kiskaistaan kalenteriluukusta esiin haitaripelimanni Paalasen Antti, eli Antti Paalanen – Breathbox!
Antti on tehnyt vähärivisille haitareille melkoisen kasvojenkohotuksen ja luonut tanakan soolouran julkaisten neljä kriitikoiden ylistämää ja palkintoja kahminutta sooloalbumia. Lisäksi hän on ollut mukana lukuisissa muissakin kansanmusiikkiyhtyeissä, kuten vaikkapa Hehkumo Official, Kiharakolmio sekä Laitakaupungin orkesteri. Onpa Antti ehtinyt myös tohtoroitumaan Sibelius-Akatemiasta sekä hoitamaan Kaustinen Folk Music Festivalin taiteelisen johtajan tonttia kolmen vuoden ajan.
Kiharakolmio on Antin yhtyeistä ehkäpä se pitkäikäisin, riemukkain ja komein! Tämä Antin säveltämä hittikappale löytyy yhtyeen albumilta ’K3’, joka julkaistiin vuonna 2001. Hiljalleen kohti festivaalikesää!

Luukku 21

Luukku 20

Huomenta joulukalenteripelimannimusiikkitehtaalta. Luukusta 20 meitä tervehtii Viialan Vili Vesterinen ja hanurin Houdini Kimmo Pohjonen (official page)!
Kimmo on haitarinsa kanssa kirjaimellisestikin venynyt huimiin suorituksiin, haitarin risteyttäminen on onnistunut mainiosti mm. painin ja maamottoreiden kanssa. Ennen mittavaa soolouraansa Kimmolla oli mm. oma tanssiorkesteri, Sibelius-Akatemiassa Mooses Pässi- yhtye, Ottopasuuna ja Helsingin kantelemiehet sekä tanssilavojen suosikki Toni Rossi & Sinitaivas.
1989 perusti Kimmo Arton kanssa Pinnin Pojat -duon joka on ansiokkaasti kantanut hämäläisen kansanperinteen kirkasta lyhtyä aina näihin päiviin asti. Mutta löytyy sieltä haitarijyristelyn seasta Kimmon herkkäkin puoli, tämä kaihoisa valssi löytyy alunperin Pinnin Poikien Gogo IV -levyltä, joka oli vuonna 1994 vuoden kansanmusiikkilevy. Alunperin 2-riviselle tehty kappale tässä vaihteeksi ilman haitaria.

Luukku 19

19. joulukuuta ja alkaa olla jo aika pimeitä päiviä, ja aattoiltakin tuntuu vielä niin kaukaiselta. Äkkiä musiikkipiristettä, ottakaas tästä tämä Antti Järvelän säveltämä ralli!
Antti on kansainvälisesti tunnettu pelimanni ja tuttu lukemattomista eri yhteyksistä: Hän on toiminut Orivesi All Starsin perustajana ja johtajana, minkä lisäksi hän on parin vuosikymmenen ajan keikkaillut kirjaimellisesti ympäri maailmaa mm. yhtyeissä Baltic Crossing, Frigg, Troka ja JPP. Antti on myös kirjoittanut kasapäin musiikkia omille yhtyeilleen sekä tilaustöitä erilaisille kansanmusiikkiryhmille, orkestereille, Big Bandeille…
Semmoinen jännä juttu, että tämänpäiväinen kalenterikappaleemme ei ole tietääksemme päätynyt vielä yhdellekään levylle, kumma kyllä! Säveltäjämestari on jo vuosikausia höpötellyt sooloalbumin tekemisestä, joten pistäpä, Antti, ne vasarat ja vatupassit hetkeksi varastoon siellä Härmässä ja soololättyä pikkuhiljaa tulille, kiitos. Ja laita tämä kappale sille levylle kans!

Luukku 18

Joulu tulla jolkottelee ja on aika vilkaista jo kalenterimme 18. luukkuun. Sieltä pilkistää ähtäväläinen multi-instrumentalisti, laulaja ja pelimanni Marianne Maans.
Marianne vaikuttaa ja musisoi nykyisin Turun seudulla ja on viime aikoina ollut aktiivinen mm. Seaside Sounds -kvartetissa. Tämä maaginen numero on napattu Mariannen nimeä kantavalta ensimmäiseltä soololevyltä, jolla se aistikkaasti tulkitaan jouhikolla.

Luukku 17

Huomentapäivää, 17. sävelluukusta meitä tervehtii kansanmusiikin moniottelija Maija Karhinen-Ilo!
Maija on urakoinut kansanmusiikin tinkimättömänä ammattilaisena laajalla rintamalla tehden uraa niin esiintyvänä muusikkona kuin pedagoginakin. Viime vuosina paljon näkyvillä olleen Freija-yhtyeen keulahahmo on tullut tutuksi myös MeNaiset-yhtyeen jäsenenä, onpa Maijan voinut bongata myös lukuisissa Nukketeatteri Sampon projekteissa niin muusikkona kuin säveltäjänkin. Aktiivisen freelancerin harteilla on lisäksi Käpylän musiikkiopiston yhteydessä toimiva kansanmusiikkilinja.
Maijan sävellyksiä voi löytää lukemattomilta eri levyiltä ja projekteista. Tämänpäiväinen kipaleemme on alunperin sävelletty kaksirivisetydiksi, Sampokin joutui vetämään hieman leukaa rintaan tätä työstäessämme. Kappale löytyy useammaltakin julkaisulta, meidän käsiimme tämä päätyi 90-luvulla toimineen tanssi- ja musiikkiryhmä Kiperän levyltä ‘Nousu ja uho’.

Luukku 16

Jahas, olis 16. joulukuuta ja aurinko nousee Helsingissäkin vasta yhdeksän jälkeen, sitä ennen ehditte hyvin kuunnella vaikka kuinka monesti tämän Topi Korhosen säveltämän kappaleen, jonka teille nyt soitamme!
Kuten niin monella muullakin kansanmusiikin ammattilaisella, myös Topilla on ollut vuosien mittaan monta rautaa tulessa, eivätkä sävellyshommatkaan ole jääneet pelkästään suunnitteluasteelle. Sibelius-Akatemian opetushommien ja teatterimuusikon kiireiden ohessa on tämä eloisa ja sympaattinen kitaristi ehtinyt soitella lukemattomissa bändeissä, sellaisissa kuin Kouvon Frouva, Orkestar Bordurka tahi Bergå Folk Project nyt muutamia mainitaksemme.
Tämä menevä sottiisi on kuitenkin levytetty jonkun ihan muun kuin Topin oman bändin toimesta, kyseisen kunnian on nimittäin napannut itselleen Spontaani Vire vuonna 2002 julkaistulla levyllä ‘Kaahu’. Myös tämä kappale menee useissa kansanmusiikkijameissa läpi kuin vanhat jauhot, eli lisätkää opeteltavien listalle!

Luukku 15

15. luukusta löytyvä kipale on silkkaa rautaa eikä ihme, sillä sitä on ollut tekemässä kaksi sävelniekkaa ja musiikin tohtoria: Anne-Mari Kivimäki & Piia Kleemola-Välimäki!
Nämä soiton sankarit ovat tuttuja kansanmusiikkiväelle jo pitkältä ajalta niin yhdessä kuin erikseen: Anne-Mari pyörittää harmonikat ryskyen ansiokkaasti soolouraa ja on näkyvästi esillä muun muassa yhtyeessä Suistamon Sähkö, kun taas suomalaisen viulupelimanniperinteen perinpohjin penkonut Piia voidaan bongata vaikkapa Laitakaupungin orkesterin riveissä. Molemmat ovat tehneet myös mittavaa tutkimustyötä ja tohtoroituneet Sibelius-Akatemiasta.
Piia ja Anne-Mari olivat kumpikin mukana Etelä-Pohjanmaan alueella toteutetussa Kyläpelimannit-projektissa 2000-luvun alussa. Osana hanketta julkaistiin ‘Näin’ -nimeä kantava albumi, mihin myös tämä kipakka katrilli on kätketty.

Luukku 14

Neljästoista luukku eikä kovin kauas eksytä eilisestä, sillä vuorossa on Timo Alakotilan yhtyekumppani, kaustislainen viulisti-säveltäjä Ville Ojanen!
Ville toimi nuorempana herrana tanssiryhmä Ottosten hovisäveltäjänä sekä lauloi ja soitti fiulia 90-luvun kulttibändi Folkkareissa. Siitä ura on singahdellut moneen eri suuntaan ja Ville on kirjoittanut kasapäin musiikkia niin tanssi- ja teatteriprojeketihin kuin erilaisille kokoonpanoille tuunatuista Big Bandeista sinfoniaorkestereihin. Kaiken tämän ohessa on syntynyt myös soolomateriaalia peräti neljän levyn verran, joista viimeisin, lyhyesti ja ytimekkäästi nimetty ‘V’, julkaistiin tänä syksynä.
Kalenterikappaleeksi päätyi kappale Troka-yhtyeen ohjelmistosta. Troka ponnahti folkkikansan huulille voitettuaan Sepän Soitossa pelimanniyhtyeiden suomenmestaruuden vuonna 1993. Seuraavana vuonna julkaistiin yhtyeen esikoisalbumi, jolta myös tämä tanssijalkaa kutitteleva hambo löytyy.

Luukku 13

Jo kolmastoista luukku ja kaikki ihmettelevät, että eikö se Alakotilan Timo putkahda näkyviin ollenkaan? Ei hätää, täältä pesee!
Jos pitäisi mainita vain yksi suomalainen kansanmusiikkisäveltäjä, olisi se kiistatta Timo Alakotila. Timo on toiminut säveltäjänä, sovittajana, muusikkona ja tuottajana lukemattomilla kansanmusiikkijulkaisuilla niin Suomessa kuin ulkomailla, ja hänen persoonallinen sävelkielensä tunnistetaan kansainvälisestikin. Harmoonin ja pianon takana viihtyvä vaatimaton työmyyrä on myöskin ohjannut satoja kansanmusiikin opiskelijoita säveltämisen ja sovittamisen saloihin lyöden selkeän puumerkkinsä pohjoismaisen uuden kansanmusiikin kehitykseen.
Ainakin pitkäaikaisin ja ehkä jopa tunnetuin Timon projekteista on muuan JPP, jonka repertuaarista tämä sävellys löytyy. Kappale on varmasti tarkkakorvaisille tuttu, kuuleehan sen joka kesä Kaustinen Folk Music Festivalin yökatrillissa. Mutta miltä yhtyeen julkaisulta tämä kappale löytyykään, kun Artokaan ei taho muistaa?

Luukku 12

Kahdennentoista luukun säveltäjävieraanamme on Liisa Matveinen Pohjois-Karjalan Ilomantsista.
Komiaääninen Liisa on vaikuttanut kansanmusiikkiyhtyeissä kuten Niekku, Tallari, Hedningarna ja Suden aika (jossa laulaa edelleen!) sekä ollut omalta osaltaan uranuurtaja Sibelius-Akatemian uuden suomalaisen kansanlaulutradition luomisessa. Laulamisen lisäksi Liisa taitaa erikokoisten kanteleiden ja jouhikon soiton.
Laulun lajeista Liisalle runolaulu lienee se rakkain, siihen pohjaavia sävellyksiä on syntynyt jo paljon ja ne kiertävät ympäri Suomea mm. lukuisten kuorojen esittäminä teoksina. Myös opetustyö on Liisalle sydäntä lähellä; tällä hetkellä hän opettaa kansanlaulua, kanteleensoittoa sekä äänellä itkemistä Ilomantsissa.
Valitsemamme Liisan sävellys on kalenterin ainua tango! Se syntyi vuonna 2001 Tallarin Runolaulutanssit -projektiin, jossa laulusolisteina olivat Liisa, Tellu Turkka ja Taito Hoffrén ja sovituksista vastasi Tallari/työryhmä. Tämän kyseisen tangon instrumentaaliosuuksissa kuuluu voimakkaasti myös Ritva Talvitien kädenjälki. Projektin myötä Liisan toive toteutui: ”Ihaninta, mitä voisin kuvitella, olisi kuulla jonkun hyräilevän kadulla kalevalamittaista biisiä kuin mitä tahansa iskelmää, siis että nämä runot eläisivät kuten ennenkin, kansan yhteisenä omaisuutena.”
Runolaulutanssit-levypainosta on vielä jäljellä! Menkäähän joutuin ostahan!

Luukku 11

Huomentapäivää, yhdestoista luukku lennähtää auki ja estradille loikkaa harmonikkataiteilija Teija Niku Accordion!
Haapaveden kasvattina Teijalla on pitkä historia kansanmusiikin parissa ja tätä nykyä monta rautaa tulessa: Viime vuodet hän on keskittynyt määrätietoiseen soolouran rakennukseen, tehnyt yhteistyötä amerikansuomalaisen viulisti Sara Pajusen kanssa AALLOTAR-projektissa ja siinä ohessa ehtinyt myöskin ottaa harteilleen Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellisen tuottajan tehtävät! Vapaa-aikansa hän kaiketi käyttää sävellyshommissa, uusia kappaleita tuntuu syntyvän kuin sieniä sateella.
Perinnearkku järjesti vuonna 2011 Kaustinen Folk Music Festivalin yhteydessä jamipolskakilpailun, missä Teija rynni finaaliin asti tällä sävelmällä. Kappale on löydettävissä myöskin Teijan vuonna 2017 julkaistulta soololevyltä, joka kantaa nimeä ‘Memento’. Ottakaapa haltuun ja suunnatkaa juoksujalkaa seuraaviin koronarajoitusten sallimiin kansanmusiikkijameihin!

Luukku 10

Aika rientää, kymmenes päivä kalenterissa ja kas kummaa, luukussa sama numero! Tänään vuoron saa jo edesmennyt säveltäjämestari Juho Koiranen!
Juho ehti turhan lyhyen elämänsä aikana olla mukana vaikuttamassa Suomen kansanmusiikkikenttään niin monin tavoin! Pirkanmaan pelimanniaktiivi muun muassa pyöritti Yle Radio 1:ssä omaa kansanmusiikkiohjelmaa ja oli 90-luvun lopussa mukana perustamassa Rahvaanmusiikin kerhoa, joka on edelleen toiminnassa ja järjestää kansanmusiikkiklubeja Tampereella säännöllisesti.
Kaiken tämän lisäksi hän ehti kirjoittaa ison pinon toinen toistaan veikeämpiä pelimannikappaleita, joista myös paistaa mukavasti läpi Juhon iloinen olemus ja vänkä huumorintaju.
Tämä kappale on varsin arkisen ilmiön ympärille rakentunut sottiisi, tiedä minkälaisen teoksen mestari olisi vääntänyt samasta aiheesta nykymaailmassa!

Luukku 9

Avataanpa yhdeksäs luukku: tänään valokeilassa on Päivi Hirvonen!
Päivi on tullut tutuksi Okra Playground -yhtyeen viulistina, jouhikonsoittajana ja myöskin taidokkaana laulajana, tekeepä hän nykyisin myöskin soolouraa Päivi Hirvonen – Fiddler With the Voice.
Nykyään pääkaupunkiseudulla vaikuttava muusikko teki Keski-Pohjanmaalla ja Kokkolassa asuessaan runsaasti yhteistyötä kitaristi Paavo Kettusen kanssa, ja he myös julkaisivat duona levyllisen komiaa soitantaa ja hienoja sävellyksiä vuonna 2011.
Tämä pirteä jamittelunumero on yksi levyn raidoista, ei muutako olkaatte hyvät!

Luukku 8

Tallarin joulukalenterin kahdeksas luukku aukeaa ja klassikkokavalkadi jatkuu! Tapani Varis on pelimanni joka ei esittelyjä kaipaa, mutta esittelemme hänet kuitenkin!
Etevänä munniharpistinakin tunnetun Tapanin ura lähti käyntiin 80-luvulla Värttinä-yhtyeessä, mistä hän loikkasi monen muun yhtyekaverinsa tavoin Helsinkiin ja Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikkiopintojen kimppuun. Muutaman vuoden kuluttua oli hankalaa löytää yhtyettä, jossa Tapani ei olisi läskibassonsa kanssa ollut häärimässä. Yksi näistä lukuisista projekteista oli Koinurit, jossa myös meidän Artolla oli näppinsä pelissä.
Koinurit ehti värikkään uransa aikana julkaisemaan kaksi levyä, joista jälkimmäinen kantaa nimeä ‘Askon 3-rivinen’. Tuolla levyllä on kuultavissa myös tämän Tapanin sävelteoksen alkuperäisversio. Levykauppa Äxällä on hyllyssä yksi tuommoinen levy käytettynä, siitä pukinkonttiin jollekin, hopihopi!

Luukku 7

Seitsemännen luukun kohdalla esittelyvuorossa on säveltäjämestari Pasi Porvari! Pasi on pitkään pyörinyt mukana kansanmusiikin parissa Keski-Pohjanmaalla ja toiminut viime vuodet Kokkolan konservatoriossa kansanmusiikin lehtorina, mutta sävellys- ja bändihommat alkoivat jo paljon aiemmin.
90-luvulla Tanssiryhmä Ottosten takana häärinyt Ville Ojasen johtama yhtye teki runsaasti hommia myös omana yksikkönään ja julkaisi vuonna 1998 levyn nimeltä ‘Ookoolypsykone’. Pasi toimi tuohon aikaan yhtyeen harmooninpolkijana ja kirjoitti levylle myös muutamat kipaleet, joista näytteenä tämänpäiväinen kalenterinumeromme.
Harmoonipelimanni on tietenkin tehnyt soolokipaleen, jonka Sampo tässä nyt mestarillisesti tulkitsee!

Luukku 6
Luukku 5
Luukku 4
Luukku 3
Luukku 2
Luukku 1