Historia

Tallari perustettiin vuonna 1986 osana pitkää suomalaisen kansanmusiikin henkiin heräämisen aaltoa ja Kaustisen nousua suomalaisen kansanmusiikin keskuspaikaksi.

Kaustislainen kuorma-autonkuljettaja ja pelimanni Konsta Jylhä soitti 1960-luvulla suomalaiset pyörryksiin sydämeenkäyvillä sävellyksillään Purppuripelimannit-yhtyeen kanssa. Purppuripelimannien suosio nosti Kaustisen vahvan pelimanniperinteen koko kansan tietoisuuteen. Niinpä vuonna 1968 väki suorastaan ryntäsi ensimmäisille Kaustisen kansanmusiikkijuhlille. Juhlista tuli koko maan kansanmusiikkiväen vuotuinen pyhiinvaelluskohde, ja samalla käynnistyi valtava maanlaajuinen kansanmusiikin harrastusbuumi.

Seuraavina vuosina suomalaista kansanmusiikkia ryhdyttiin vahvistamaan luomalla mm. koulutusta, tutkimusta ja järjestötoimintaa. Yksi keskeinen tavoite oli saada maahan julkisesti rahoitettu ammattiorkesteri, sillä kansanmusiikki oli käytännössä kokonaan harrastustoiminnan varassa.

Ammattiorkesterin perustaminen toteutui vuonna 1986. Tallarin tehtäväksi määriteltiin ”konsertti- ja esiintymistoiminnan sekä koulutus- ja tutkimustoiminnan avulla vaalia ja edistää suomalaista kansanmusiikkia ja tehdä sen eri lajeja tunnetuksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin”. Yhtyeen kotipaikaksi tuli luonnollisesti Kaustinen, jonne oli kansanmusiikkijuhlien lisäksi perustettu mm. Kansanmusiikki-instituutti vuonna 1974.

Yhtyeen ensimmäiseen kokoonpanoon valittiin vuonna 1986 Antti Hosioja, Risto Hotakainen, Ritva Talvitie, Timo Valo, Arto Järvelä ja Hannu Lehtoranta sekä vakituisiksi avustajiksi Anna-Kaisa Liedes ja Leena Joutsenlahti. Hosioja, Hotakainen, Talvitie ja Valo muodostivat yhtyeen pitkäaikaisen ydinryhmän. Yhtyeen sukupolvenvaihdos tapahtui vähitellen heidän jäädessään eläkkeelle, viimeisimpänä Ritva Talvitie vuonna 2019. Siten Tallarin vuosikymmenien varrella muodostuneen tunnistettavan tyylin viestikapula on siirtynyt hallitusti eteenpäin uusille sukupolville.

Tallari on julkaissut lähes kaksikymmentä äänilevyä tai muuta julkaisua, kiertänyt useissa maissa ja maanosissa, esiintynyt tuhansia kertoja mitä erilaisimmille yleisöille ja opettanut suurta joukkoa suomalaisia kansanmusiikkiammattilaisia. Yhtye on esiintynyt ja tehnyt erilaisia produktioita vuosien varrella sekä kansanmusiikin ammattilaisten, harrastajaryhmien että muiden musiikkityylien valovoimaisten solistiesiintyjien kanssa.