Tallari & Anna Morottaja

Tallari & Anna Morottaja: Livđen lumo

Livđen lumo -konsertin solistivieras Anna Morottaja eli Karhu-Pekan Anna on inarinsaamelainen ja Inarissa
asuva muusikko, joka livđaa, joikaa ja laulaa. Hänen voi myös kuulla kaakattavan hanhena tai räkättävän riekkona.

Nykyisin alle tuhathenkisen inarinsaamelaisyhteisön oma musiikkiperinne livđe poikkeaa tunnetummasta pohjoissaamelaisesta joiusta. Inarinsaamen kielen tavoin livđe miltei kuoli 1900-luvun aikana, mutta 2000-luvun alussa arkistoista löytyi erityisesti Anna Morottajan isotädiltä Anna Briitta Mattukselta tallennettuja livđejä. Anna Morottaja ryhtyi paneutumaan niihin ja julkaisi työn tuloksena vuonna 2022 historian ensimmäisen livđe-levyn.

Livđessä piirretään koko ihmisen tai joskus eläimen muotokuva pikemmin äänenkäytön kuin sanallisen tarinan keinoin. ”Minulle livđen keskiössä on tunne. Suvun livđejen oppiminen on rakentanut yhteyden ihmisiin, joita en koskaan ole tavannut”, Anna Morottaja kuvailee.

Livđen lumo -konsertin ohjelma koostuu pääosin Anna Briitta Mattuksen livđeistä, joita taustoittavat tarinat niiden aiheina olevista ihmisistä. Perinteisesti livđet ovat säestyksettömiä, mutta Tallarin jäsenten laaja instrumenttiosaaminen ja tarkoin mietityt sovitukset tukevat upeasti perinteistä ilmaisua.

Kuva: Susanna Salokannel