Tallari & Tove de Fries

Fanøn saarelta

Konsertissa Tallarin vieraana on viulisti Tove de Fries Fanøn saarelta, jota voi jonkinlaisena Tanskan Kaustisenakin pitää. Maan länsirannikolla sijaitsevan saaren eteläkärjessä on noin 300 hengen Sønderhon kylä, jonka musiikki- ja tanssiperinne on periytynyt katkeamatta sukupolvien ajan.

Legolandin kupeessa Klinkissä kasvanut de Fries aloitti soittajantiensä oppimalla isältään ja muilta pelimanneilta, sittemmin hän on opiskellut Odensen kansanmusiikkiakatemiassa, saanut monia palkintoja työstään muusikkona ja pedagogina ja Rigsspillemand-arvonimen. Sønderhohön De Fries muutti parikymmentä vuotta sitten. Hän opettaa lapsia soittamaan niin Fanøn kuin muutakin kansanmusiikkia ja myös tanssimaan paikallista tanssia, jota on joskus kutsuttu polskan ja painimisen risteytykseksi.

Konsertissa kuullaan Fanøn omaa ja muutakin tanskalaista kansanmusiikkia de Friesin ja Tallarin svengaavasti tulkitsemana. Nähtäväksi jää, innostuuko vieras esittämään näytteen tanssiperinteestäkin ja joutuuko joku Tallarista selätetyksi…

Kuva: Jimmy Träskelin